Kontakt

Fra «veksthus» til et kultursted

På tunet til Stiftelsen Virksomheten Helgeseter i Sædalen står et "veksthus", som inneholder mye mer enn man forventer.

Fakta om prosjektet

Arkitekt: Halfdan Kjeland, Inklusiv arkitektur AS
Byggherre:
Ole Rasmus Nygaard
Fotograf:
Endre Knudsen
Ferdigstilt:
Juni 2019

I Sædalen i Bergen ligger Stiftelsen Virksomheten Helgesenter - et sosialterapeutisk hjem og arbeidsplass som gir mennesker med spesielle behov muligheten til å utvikles. Siden 1954 har beboerne her fått et helhetlig tilbud bestående av skole, arbeid, bolig, kultur og fritid. I tillegg til flere boliger hører også et bakeri, en gård, en vevstue, et lys- og et toveverksted til eiendommen.

Da Gjesdal Aluminium AS fikk oppdraget, startet prosjektet som et ønske om en ny hall for vedhogst. Deler av hallen skulle også være veksthus på tunet til Stiftelsen Helgeseter. Selv om bygningen med sine store glassflater på taket og aluminium på utsiden fortsatt ligner et veksthus, inneholder det mye mer. Det har blitt et kultursenter for mennesker med og uten spesielle behov.

Etter hvert som prosessen gikk, kom det flere og flere ideer og ønsker for dette bygget. Til slutt ble bygget såpass påkostet og fint at det nok neppe kommer til å bli brukt som et hus for vedhogst.»

forteller Erik Fjellby, prosjektleder hos Gjesdal Aluminium AS.

Kulturaktiviteter er en viktig del av livet på Helgeseter, fra konserter og utstillinger til den årlige kulturfestivalen Setersprell. Arrangementene finner sted gjennom hele året og siden 2018 i det nye veksthuset.

Les mer om Stiftelsen Virksomheten Helgeseter her.